silent piano-spela ostört

 

adsilent hybridpiano silentpiano steinway

En sprillans ny Steinwayflygel får ett silentsystem inmonterat.

 Akustiskt piano eller elpiano?

Silent piano ger dej både och! Möjligheten att spela utan att störa någon annan, samtidigt som du har ett riktigt pianoanslag, det som alla elpianotillverkare försöker efterlikna. Med en liten spak stänger du av det akustiska pianots ljud och kan istället avnjuta ditt pianospelande i ett par hörlurar. Ingen annan hör vad du spelar. Inaktivera systemet och spela som vanligt på ditt piano! Silent piano systemet kan monteras i efterhand i det piano du har.

Så här funkar det

I pianots mekanik monteras en stopplist som hindrar pianots hammare att träffa strängarna, då blir det tyst. Under tangenterna placeras en list med optiska sensorer som läser av anslaget med stor precision. Alltså ingen mekanisk kontakt med tangenterna! Signalen skickas till en ljudmodul som producerar ett mycket bra pianoljud. Med ett silent piano system kan du dessutom koppla in pianot till en dator via MIDI.  Då kan du skapa dina låtar och arrangemang i Garageband, Cubase, Logic etc. Du kan också spela in via MIDI samtidigt som du spelar akustiskt. Ditt piano funkar som ett midikeyboard / elpiano, men med ett riktigt pianoanslag! Och när det passar (för grannar osv…)  så spelar du som vanligt på ditt akustiska piano.

Nytt system från adsilent!

Efter att ha testat ett antal olika system använder jag mej numera av adsilent, vilket jag anser vara det bästa på marknaden när det gäller eftermontering. Även Steinway & Sons använder adsilent i de fall kunden efterfrågar ett silentsystem. I år, 2024, har adsilent släppt ett uppgraderat system som bl a förenklar installation i pianon med 85 tangenters klaviatur.

Ett modernt system med en dedikerad app för enkel åtkomst till alla parametrar. Made in Japan.

adsilent hybridpiano silentpiano steinway

adsilent har en diskret kontrollbox, men man använder med fördel appen för att styra alla funktioner.

Konvertera ditt piano eller flygel!

 

Elektroniklist med optiska sensorer placeras under tangenterna.

silentpiano hybridpiano yamaha

Här ser man en del av installationen i en flygel.

Begagnad flygel med ett nytt adsilent inmonterat. Koppla upp ett par monitorer eller hörlurar och spela så tyst du vill.

silent piano mute bar

Stopplist monterad i pianomekanik

Diskret kontrollbox, dubbla hörlursuttag och USB-midi.